Göktürk Yazısını Öğrenme Kılavuzu

Yazarın önsözü:

Bu kılavuz, Türkçenin ilk yazılı belgelerinde kullanılan Orhun (Göktürk) yazısını, Türkiye TÜRKlerine basit düzeyde öğretebilmek amacıyla hazırlanmıştır. Kılavuzdan yararlanarak, Göktürkler dönemi ve Göktürkçe hakkında genel anlamda bilgi edinebilir; Göktürk alfabesindeki harflerin yazım ve kullanım özelliklerini kavrayarak Göktürk yazısını öğrenebilirsiniz.

Bir yazı sistemini derinlemesine öğretmek için bu kılavuz yetersiz kalacaktır. Çünkü burada Göktürk yazısı, oldukça basit düzeyde anlatılmaktadır. Bu kılavuz yardımıyla Göktürkçe üzerinde yapacağınız çalışmalar sonucunda, Türk ulusuna ait tek milli alfabe olan Göktürk alfabesini ve yazısını Orhun Yazıtları'nı taşlar üzerinden okuyabilecek düzeyde öğrenebilir; Göktürk harfli yazıtlar hakkında genel bilgi sahibi olabilir ve bugün kullandığımız Türkiye Türkçesini Orhun yazısına uyarlayabilirsiniz.

Bu kılavuz hakkındaki görüşlerinizi ve varsa yanlışlarımızı e-posta yoluyla bize bildirirseniz, çalışmamızın iyileştirilmesinde bize katkı sağlamış olursunuz. Kutlu dileğimiz, Türk gençlerinin Türk dilinin köklerine kadar uzanabilmesi ve oradan alacağı ışık ile bilinçlenmesidir.

Kılavuzun hazırlanmasında beni yönlendiren ve eksiklerini gidermemde sonsuz desteğini esirgemeyerek bu çalışmanın ortaya çıkmasında en az benim kadar emeği bulunan değerli hocam Yrd. Doç. Dr. Ercan ALKAYA'ya teşekkür ederim.

Bu çalışma, acunun dört yanına dağılmış yüce TÜRK budununa armağandır.

Yavuz TANYERİ



İzmir Anadolu Öğretmen Lisesi'ndeki kandaşlarımızın, okul panosunda oluşturdukları Göktürkçe bölümü. Kendilerini kutluyor, kılavuzumuzdan yararlandıkları için kendilerine teşekkür ediyoruz.


 

1 yorum:

Beard Loading dedi ki...

Gercekten cok guzel calisma yapiyorsun kardes. Umarim birgun guzel dilimiz kaba arapcadan, farsa ve fransizcadan tamamen arinir. Umarim birgun Gokturkce kullaniriz guzel dilimizde yazarken.

Ellerine ve hizmetine saglik.