Göktürkçe Evrensel Yiv Ölçünlerine Alındı

Size güzel bir çav vérmek istiyorum; Göktürk damgaları evrensel yiv démeli unicode ölçünlerine yükseltildi. Bu ne añlama geliyor? Şuna; artık Lâtin damgalarını yazdığıñız gibi Türk damgalarını da özgürce yazabileceksiñiz. Aşağıda gördüğüñüz gibi GOOGLE'da arama bile yapabileceksiñiz.

Ancak bir sorunumuz var; bu evrensel yivin (unicode 5.2.0) soñ sürümü, yalnızca soñ sürüm yayınlayan yazılımlarda çalışıyor. Örñeğin Firefox, GIMP gibi... Bu yüzden bir öngörüş olarak 5 yıl içinde tüm yéryüzüne yayılır diye düşünüyorum.

Bilgisayarlarda görüntüleyebilmek için şu[1] başlantıya tıklayıp, yazıtürünü kuruñ. Kullanıp yazmak içinse, bu[2] bağlantıya tıklayıp Emir Yâsin Sarı'nıñ anıkladığı belgeyi okuyuñ. Belgede 3 ayrı işletim dizgesi (Linux-Windows-Macintosh) için yordamlar añlatılmaktadır.

Ayrıca bu özelliği kullanrak açılmış iki de yérliğimiz bulunmaktadır. Örñek olması açısından inceleyebilirsiñiz. Biri benim kişisel günlüğüm; http://gokbeyuluc.wordpress.com öbürü de E. Y. Sarı'nın günlüğü; http://fankibiber.wordpress.com


dipçe:
[1] http://turkcesivarken.com/belgeler/orkun2.ttf (sağ tıkla farklı kaydet 'i seç)
[2] http://turkcesivarken.com/belgeler/orkunsayisal.rar

Hiç yorum yok: