Irk Bitig - Eski Uygurca Fal Kitabı

Eski Uygurca fal (ırk) betiği olan Irk Bitig'in eñ gelişmiş Türkçe kaynağı olarak sözüme başlayayım. Türk âbecesi ile kâğıda yazılmış eñ uzun metinlerin yer aldığı, eñ önemlisi ise Türk âbecesi ile oluşturulmuş, gerçek añlamda tek kitap olma özelliğini barındırıyor olmasıdır.

Talat Tekin onat bir iş çıkarmış. Irk Bitig'in fotokopisine yer ayrılmış soñ betlerde... Ön sayfalarda ise çevriyazı ile günümüz Türkçesinde açıklamaları yapılmış.

Buna sıradan bir "fal kitabı" gözüyle bakmak yañlış olur. Bu atalarımızdan kalan son Göktürkçe belge niteliğindedir. İlgilenler için başucudur.


Sorun olmayacağını düşünerek, Türk âbecesi ile yazılmış kısımları demeli Irk Bitig'in fotokopi olan kısımlarını taradım, sayısal ortama aktardım. Şu bağlantıdan indirebilirsiñiz;
http://turkcesivarken.com/belgeler/IRK-BiTiG.pdf

 
Azerbaycan`da yayınladığımız Irk Bitig üzerine bilgi almak isteyenler aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirler. Türkiye'den edinmek isteyenler 0539 923 5499 ile iletişime geçebilecekleri gibi, ulucname@gmail.com'a da yazabilirler.

Kargo dahil 10 liraya adreslerine gönderilecektir. Azerbaycan'dan almak isteyenler de Bakı KitabKlubu mağazasından veya Bukinist Kitabevinden edinebilirler.


http://kokturukce.blogspot.com/2013/07/irk-bitigin-yaynlanma-oykusu.html
www.facebook.com/irkbitig

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın Site ilgilileri,
Yaptığım bir kitap çalışması için IRK BİTİG kitabının tam metnini arıyorum. Bulunduğum şehirde tüm kitapçılara sordum yok cevabını aldım. Bu kitabın tam metnini bana yollayabilir misiniz? Erzurum'da öğretmenim. Bu kitabın internet sitelerinde stokları tükenmiş gözüküyor. Yardımcı olursanız sevinirim. e- postam.
gurhanozlem@yahoo.com

Uğraşı dedi ki...

IRIK BİTİG bilindiği üzere tek başına bir fal kitabı değildir. Belli sayıdaki çubukların üzerine boşluklu noktalar çizilir, ortaya atılan çubuklardan çıkan noktalar sayılarak çıkan sonuca göre bu kitaptaki numaralı fallara baklır. Bu fal ''Eski Türk Falı'' olarak yeniden canlandırılabilir...