Levente Gergelyfi Borbely


Dünya tarihine yön veren Büyük Hun İmparatoru Attila’nın soyundan gelen Romanya’nın Sekelistan bölgesinde yaşayan Kimya Mühendisi ve İngilizce Öğretmeni Levente Gergelyfi Borbely, özgürlük için yürüyor.

Dünya tarihine yön veren Büyük Hun İmparatoru Attila’nın soyundan gelen Romanya’nın Sekelistan bölgesinde yaşayan Kimya Mühendisi ve İngilizce Öğretmeni Levente Gergelyfi Borbely, bölgesindeki 700 bin Türk’e uygulanan asimilasyon ve baskı politikasına dikkat çekmek için yürüyor. Borbely, Kapıkule’den yürüyerek çıktığı Moğolistan yolculuğunda Samsun’a geldi. İstanbul, Ankara, Gürcistan-Batum, Azerbaycan, Türkmenistan ve Moğalistan güzergahındaki yolculuğunu 2 yılda tamamlayacağını ifade eden Borbely, Türk Ocağı Samsun Şubesi’nde mola verdi.

Parasız çıktığı meşakkatli yolda günde 30 kilometre yürüyüp geceyi uyku tulumu içinde geçiren Attila’nın torunu Levente Gergelyfi Borbely, amacının bilinmeyen Türk bölgesini tanıtmak, baskı altında yaşayan Sekel Türklerinin sesini duyurmak olduğunu belirtiyor. Romanya’nın Karpat Dağları’nın doğusunda yer alan Sekelistan’da 700 bin Türk’ün yaşadığını ifade eden Borbely, “895′te Macarlar gelene dek atalarımız bu bölgede varlıklarını ülkesel olarak devam ettirmiş. Orta Çağın Macar tarihçileri, Sekellerin Atilla’nın torunları olduklarını ve Macarlar geldiklerinde orada bulunduklarını kaydetmektedir. Sekeller, Attila’nın 453′te ölümü ve devamında gelen Hun İmparatorluğu’nun çöküşü sonrasında Karpat havzasındaki 3 bin Hun savaşçının torunlarıdır. Yani bir Türk boyuyuz.” dedi.

Levente Gergelyfi Borbely
Türk kültürünü halen devam ettirdiklerini, Göktürk alfabesine yakın bir alfabeyi kullandıklarını söyleyen öğretmen Levente Gergelyfi Borbely, Sekelistan’ın da 1918’den bu yana Romanya’nın işgali altında olduğunu vurguladı. Romanya’yı resmi olarak tanımadıkları için kendi alfabelerini kullanmalarına engel olunup insan hakları ihlallerine, ayrımcılığa, işkencelere maruz kaldıklarını, toprak ve milli kaynaklarından mahrum edildiklerini söyleyen Borbely, yolculuğa çıkmasını şöyle özetliyor: “Bu yürüyüşün amacı, dünyadaki bütün Türk toplulukların, Avrupalıların kardeşlerine nasıl muamele ettiklerini fark ettirmektir. Avrupa Biriliği’nin dünyadaki en demokratik yer olduğunu iddia eden ve diğer birçok ülkeyi kolayca yargılayabilen Avrupalı liderlerdir bunlar. Yüyüşüm anavatanım Moğalistan’da sona erecek. Bu yolculuğu yürüyerek ve bazen de otostop çekerek tamamlamaya çalışacağım. Yapabileceğimin en fazlasını yapmaya çalışacağım. Her durağımda, geçtiğim her yerde, en azından Sekeller’in durumunu anlatan bildiriler dağıtacağım.”

Eylemiyle ilgili bir de manifesto hazırlayarak gittiği her yerde insanlara dağıtan Levente Gergelyfi Borbely, Moğolistan’da gençlere İngilizce öğretip yaşadıklarını kitaplaşmayı hedeflediğine de değindi. “Her şeye rağmen bugün, Sekelistan’da bölgesel özerklik almayı hedefleyen güçlü bir hareket var. Sekeller artık kendi geleceğini tayin etme hakkının kullanılmasının dünyanın başka yerlerinde belli bir dereceye kadar kabul edilebilir olduğunun her geçen gün daha fazla farkına varmaktadırlar.” diyen Borbely, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Umarım bu eylemim Sekel halkının barışçıl mücadelesinin zorluğuna ve Avrupa Birliği içerisinde elverişsiz bir ortamda bu mücadelenin yürütülmesine rağmen, geleneksel dirençleri sayesinde sonunda uluslararası seviyede destek kazanır.”


Alıntıdır. 

Sağ üstte Türk damgalarıyla "AB (Avrupa Birliği) Suçludur" yazmış. Altındakiler ise Hun damgaları olduğundan, ne yazdığını kestiremedim. Ancak iki damga yazdıktan soñra, boşluk imi olan /:/ yazılıp, ardınca bir sözcük daha koşulduğuna göre, büyük olasılık orada da "AB Suçludur" yazıyordur.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sekel (hun) alfabesi hakkında da bır şeyler paylaşıp bilgi verebilirmisiniz. Göktürk damgalarıyla bağlantısı nedir?

Gökbey Uluç dedi ki...

Türk damgalarıyla ortak kökten gelmektedir. Şurada biraz bilgi var: http://turanideali.wordpress.com/2012/05/20/hun-macar-sekel-alfabesi/

Adsız dedi ki...

Sağolasınız başarılarınızın devamını dilerim

Adsız dedi ki...

başka sitelerde önerebilir misiniz