"Irk Bitig Okumaları" Bitti!

2016 yılında çalışmaya başladığımız Irk Bitig Okumaları adlı tasarıyı bitirmiş olmanıñ kıvancı ile duyururuz!

IX. yüzyıldan kalma olduğu öñ görülen ve elimize bétik (kitap) biçiminde ulaşmış biricik damgalı (Göktürk harfli) yapıt olma özelliği bulunan Irk Bitig'de birbirinden bağımsız 67 bölüm bulunmaktadır. Tasarıda bu bölümleriñ her birini ayrı ayrı görüntülü ders biçiminde añlatmayı, sözcükleri ve tümceleri işlemeyi, bunlar üzerine yapılan çalışmalara değinerek karşılaştırmalar sunmayı amaçlamıştık. Bir de bunlara ek olarak tanıtım bölümü de çekince toplamda 68 bölümlük bizi dizi ortaya çıkarmayı başardık.



4 yıllık bir süreye yayılan çalışmada araya birçok iş girdi girmesine ancak usumuzda bir yérde bu tasarıyı bitirmeye odaklanmış biçimde uygun öyüñ gelmesini bekledik. Öy (zaman) çıkınca da 3-4 bölüm çekerek kardeşim Cafer'e vériyor, ham görüntüleri yayınlanabilir kılmasını istiyordum. Buradan bir kéz daha kendisine esenliklerimi iletirim, sağ olsun! Böyle böyle değişik öy dilimlerinde üçer, béşer çekilen görüntüler soñunda 68 bölüme ulaştı ve tasarı alnımızıñ akıyla bitti.



Çekimler işiñ özünde 3 ayrı bölümden oluşur. Tanıtım bölümünden 10. ırkıñ okumasına değin tahta karşısında sınıfta ders añlatıyormuş gibi çekim yapıldı. Burada amacımız sınıf ortamınıñ yaratılması ve fırça ile yazılmış el yazısı Irk Bitig'iñ göze tanıdık gelmesi için Orhun yazıtlarındakine beñzer olarak işlenmesi idi. 11. ırktan 50. ırkıñ okumasına değin de bir kâğıt üzerine özel olarak yazdığımız metinler üzerinde derslerimizi sürdürdük. 51. ırktan 67. ırka değin de doğrudan Irk Bitig'iñ özgün bétleriniñ (sayfalarınıñ) çıktıları üzerinde özgün metinden okumaları yaptık. Kolaydan çetine doğru bir eğitim eğrisi çizerek kolaylık yaratmayı amaçladık.

Irk Bitig Okumaları'ınıñ tümüne şuradan ulaşılabilir:

https://www.youtube.com/watch?v=nEScYbwn7fw&list=PLJQLFGoNiwzyJlhyKhU_NVqhzTD56i6Mq


Bu süre içinde bir de bu görüntülü derslere éşlik étmesi amacıyla bétlek (defter) çalışmamız oldu. Irk Bitig Okumaları YouTube Dersleri Çalışma Bétleği adıyla bétikçilerden édinilebilir. Dilbilim çalışmalarında géñel olarak Avrupalı bilimcileriñ yöntemleri ile çalışılır. Kendi yazımızı bile onlar gibi T1, D2 gibi adlandırmalar yaparak çetin kılmış, gériden gelen kuşaklarıñ gözünü korkutmuş durumdayız. Oysa bütün bilimleri kendi yöntemlerimizle, yordamlarımızla öğrenip soñraki kuşaklara aktarabiliriz. Bu bağlamda étkileşimli öğretimiñ kalıcılığı göz öñünde bulundurularak böylesi bir çalışmaya koyulduk. Günümüzde géñel ağ bağlantısınıñ olduğu herhangi bir yérden kolaylıkla ulaşılabilen youtube.com üzerinde görüntülü derslerimizi yayınlayarak söz koñusu bu bétleği (defteri) oluşturduk. Böylece görüntülü derslerle éşzamanlı olarak görme, işitme, okuma ve yazma étkinliklerini birlikte gérçekleştirerek kalıcı öğrenme sağlanacaktır.

Dilimize uğurlu olması dileğiyle...

Hiç yorum yok: