Atiye Dizisi ve Göktürkçe

Atiye (öbür adıyla The Gift) dizisinin 2. dönemindeki 6. ve 7. bölümünde yoğun olarak işlenen Göktürkçe metinlere değinmek isterim. Dizinin kurgusu, çekimi, oyunculukları ise başka bir yazının konusu olabilir.

Boyutlar arası geçişler yapabilen Atiye, olağanüstü güçleri olan bir uruğun sonuncu kuşağıdır. Bu yüzden dizi, gizemli bir havada ilerliyor ve sürekli bir arayış ile izleyiciyi tetikte tutuyor. Tüm bunlar da 12.000 yıllık geçmişi bulunan Göbeklitepe'yle ilişkili olduğundan bir biçimde simgelerin, damgaların kullanılması da kaçınılmaz oluyor. İşbu noktada yapımcılar da eldeki verileri kullanarak kendi öz değerlerinden yararlanmışlar. Bu bakımdan kendilerini kutlarım.

Dizide, geçmiş dönemin ve gizemli kişilerin diktiği düşünülen tapınağın ve döneminin bir dili, bu bilgiyi aktaracak bir damgalığı (alfabesi) olması konusu bir yenilik değil. Geçmişe yönelik gizemli bir dil söz konusu olduğunda yabancı yapımcıların "Runik" yazı düzeneğini kullandıklarını biliriz. Son dönem yerli yapımlarda, çizgi filmlerde Göktürk damgalarını görüyorduk. Söz konusu bu dizide de Avrupalıların Runik yazısı yeğlenebilirdi ancak Göktürk yazısı seçilmiş. Bununla ilgili taş da dikmişler, kağıt parçasına fırça ile yazılmış bir yazı da eklemişler. 



Gelelim bu yazılara... Dizideki Erhan adlı kahraman bir biçimde bir bez ya da deri gibi ufak bir parça üzerine yazılı metni araştırmaya koyulduğunda betikliğinde gözucu bir arama yapar ve "Bilinmeyen Dilin Şarkısı" adlı bir betiği eline alır. Kapağı açtığında ise yüzümde bir gülümseme oldu. Çünkü başucu kaynaklarımdan olan Eski Türk Yazıtları adlı betiğin ta kendisi idi. Atatürk döneminde Orhun yazıtları üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine Orkun soyadı verilen Hüseyin Namık Orkun'a ait 4 ciltlik çalışmanın TDK'ca tek cilt olarak birleştirilip yeniden yayımlanmış betiğinin kapağının değiştirilerek sunulmuş biçimiydi. Kahramanımız betleri (sayfaları) kurcaladıkça türlü yazıtlarımızın görselleri de görülüyor, açıkça yazılı damgaların bulunduğu betlerle gizem artırılıyordu. Doğal olarak birden bire yazıları çözemeyen Erhan, soluğu babasının yanında alır ve babası da daha önce çözmüş olduğu bu yazıyı ona anlatır. Bu metnin yazıldığı gibi okunmadığını, bir damgasının birçok anlam verdiğini, gizli bir dil olduğunu ve azrak kullanıldığını dile getirir. 


Atiye ise bir yazıtla baş başadır. Onu dokunarak okur, duyar, iç sesiyle dile getirir. Bu bölüm üzerinde epeyce durulur, yazıtın görselliği izleyiciye de aktarılır. Ne yazık ki bu metinlerde anlamlı Türkçe sözler kullanılmamıştır. Belki de ben okuyamadım. Sağdan, soldan, altta ve üstten hiçbir biçimde anlamlı sözcükler çıkaramadım. Bu da rastgele serpiştirildiğini gösteriyor. 


Sonuç olarak damgalar (Türk harfleri / Göktürkçe yazılar) gizemli bir dili temsilen seçilip kullanılmış,  hukuki mülkiyeti Türkiye'de bulunan Göbeklitepe gibi gizemlerle dolu 12.000 yıllık bir yapının gizemli harfleri olarak uluslararası bir ortamda kamuya sunulmuştur. Yerli kaynaklardan beslenilmesi bakımından bu durumdan çok memnun olduğumu bildirmek isterim.

Dipçe:                      

Görüntüler şuradan alınmıştır: 

https://www.dizibox.vip/atiye-2-sezon-6-bolum-izle/ (Erişim: 01.11.2020)

Hiç yorum yok: