Yéñi /o/ damgası

Damga türetilmesi konusunda duygusal davranılmasını, uzlaşıya gidilmemesini kınıyorum. Bu yöndeki keskin diretmeyi de añlamıyorum. Damgalarımızıñ türetilme süreci[1] bu denli açıkken, bu karşı çıkış da niye? /er/ damgasınıñ türetimi nice oldu? /aş/ damgası hangi biçimde elde édildi? Gereksinimleri çok kısa, çok da uygulanabilir yolla yaptı atalarımız. İşte! Bu yüzden ben de atalarımıñ yaptığı gibi yapıyor, çizgi, çentik ekleyerek gereksinimi karşılıyorum.


2008'den bu yana (~5 yıldır) savunduğum /o/ damgasınıñ[2] türetiminde küçük bir değişiklik oldu. Önceleri /u/ damgasınıñ karşısına, tam yansımasını ekleyerek çözüm üretmişken, şimdi yalñızca bir çizgi eklemeniñ yéterli olduğunu düşünüyorum. İşiñ açığı, bu yéñi biçimi daha özgün oldu. Önceki ne denli çözümü sağla da, Latin damgalarındaki /o/'ya beñzediği için, içimde biraz burukluk vardı. Bu yéñisi daha özgün olmakla birlikte, /u/ damgasınaysa daha çok beñzemekte, geldiği kökü daha çok anımsatmaktadır.

 Yéñi olarak kullanmaya başladığım önerim, Yénisey Yazıtları'nda da bulunmakta ancak, orada /ab/ sesini karşılamaktadır. Yuvarlak çizgileri olan /ab/ ise soñradan geliştirilmiş. Damga kökenleri[1] yazımda da yazdığım gibi, hep kök damgalar üzerinden yola çıkmış atalarımız. Ancak günümüzdeki bu eksiği, biz de böyle gidebiliriz. Nice, /eb/ damgasını Orkun'daki biçimiyle benimseyip, uçları /er/ damgasında olduğu gibi eklemeli olan Yénisey /eb/ damgasını, /ev/ olarak benimsiyorsak, ucuna çizgi eklenmiş /u/ damgasını da /ab/ azı /av/ déğil, /o/ olarak benimsemeliyiz.
/ö/ ünlüsünde düşüncem değişmedi. Değişeceğe de beñzemiyor. Çünkü i > ü > ö ses géñişlemelerini eñ iyi bu biçimde damgalaştırabiliyoruz.
Yéri gelmişken, bundan önceki /o/ damgası için usumdan géçen önerileri de ekleyeyim.

Artık yéñi /o/ damgası olarak, Yénisey'de kullanılan /ab/ damgasını kullanacağım. Soñ 5 yıldır kullandığım, kullanılmasını savunduğum keskin çizgileri olan dörtgen biçimli /o/ damgasından büsbütün caymış bulunmaktayım.


dipçe:                          
[1] http://turkcesivarken.com/turk-damgalarinin-kokeni
[2] http://turkcesivarken.com/yazismalik/index.php?topic=747.msg3641#msg3641

2 yorum:

PETRA dedi ki...

harflerin etimolojisi ile ilgili anahtar kelime var mıdır. Yazınız ilginç

Gökbey Uluç dedi ki...

Şu yazıyı inceleyiniz:
http://www.gokturkceogreniyorum.com/turk-damgalarinin-kokeni/