"at" damgasınıñ kökeni üzerine çalışma...

Damga kökenleriyle uğraşanlar bilir; "at" damgasınıñ kökeni için ya bildiğimiz "at"tır derler ya da "tag"dır derler. Tag, özünde "dağ" demek. tag > dağ biçiminde evrilme geçirmiş.

Açık söylemek gerekirse, ben ne at'a ne de tag'a (dağa) bir türlü benzemiyorum. Bana zorlama bir köken açıklaması gibi geliyor. 2 gün önce (25.05.09) önce kağıt üzerinde "at" damgasıñı yazarken (deñgele) bir biçim gördüm. Usuma hemen bir kökenleme ilişkisi geldi, şimdi onu sizlerle paylaşayım.


Irk Bitig'de at damgası aşağıdakı biçimde yazılmaktadır. Köşeler sivriltilmeden, hatta ok ile yayı birleştiren çizgi olmadan.







... damganıñ ok kısmı yukarıya bakıyor.


at damgasınıñ öbür yazım biçimleri ise şöyle;





Bedizlerde de görüldüğü, önerdiğim kökeniñ doğrulu çok olasıdır.
Öyle ki artık kuşku duymuyorum.

4 yorum:

Ötükenli Yıldırım dedi ki...

bende okumaya çalışıyorum arkadaşlar bana yardımcı olurmusunuz?

Adsız dedi ki...

Lise dönemimin Kopya hazırlayıp çekmek için Okumamı ve yazmamı Deli gibi geliştirdiğim Alfabe. :D

Adsız dedi ki...

At'a benzemiyor diye bir yorumda bulunulmuş ama yanlış.nedeni ise şöyle ok şekilden üreyen <-- işareti var akıllı bir Türk iki kere aynı şekli harfi kullanmaz..At'a benzemesin nedeni de şekil de ata karşıdan baktığınızda şekil neye benziyor? at ..Türk'ler eskiden herhalde üç boyutlu bakıp düşünebilmekdirler.

Adsız dedi ki...

Cok eminim demissiniz ama yorumlar bizden olsun. Tek basiniza O kadar emin olmayin.
Bana kalirsa bu at kelimesinden geliyor. ve at sirtindaki bir insan damgasi oldugu aciktir. Hatta bende kesinlikle at sirtindaki bir insan sekli oldugunu soyleyebilirim cunku obur verdiginiz orneklere de baktigimizda cok bellidir. At'in ustundeki bir insan oldugu. Vakit olsa calismalar yapmak isterdim sizin gosterdiginiz gibi. Ama sizde yapabilirsiniz bunu.