Türk yazısı paralarımızda yaşatılmalı

Tarihte eñ çok abece değişen (13 ayrı abece), eñ çok din değiştiren (girilmedik din yok. Üstelik hangi dine girmişse, eñ ateşli savunucusu olmuştur), eñ çok yurt değiştiren, eñ çok ülke kuran (bunlardan 16'sı impatorluk düzeyindedir), işte daha neler neler yapan Türkler... :)

13 abeceden yalnızca Orkun abecesi bize özgüdür. Ben bu abeceyi geliştirenlere hayranlık duyuyorum. Çağlarının en büyük bilgini olmalılar. Hem bu denli tutarlı hem de Türkçeyi bu denli iyi yansıtan yetmemiş bir de Türkçeye bekçilik etsin diye katı kurallar geliştiren insanların eli ayağı öpülmeli.

Bana kalsa, şöyle olmalı;

Ön yüzünde Atatürk olan akçanın, arka kısmına Atatürk'ün Latin el yazısı ile Türkçe üzerine bir sözü eklenmeli. Başka bir akçanın ön yüzüne Cengiz Han koyulmalı, arkaya Uygur-Moğol abecesi ile hanımızın bir sözü eklenmeli. Bir başkasına Bilge Kağan eklenmeli, Göktürkçe metin ve yine bir başkasına II. Mehmet konarak Osmanlıca Fatih'in sözü yazılmalı; "Benim elimin ulaştığı yerlere, onların hayalleri ulaşamaz."

02.12.2009 (ekleme)

Azerbaycanın 5 manat akça biriminden güzel bir görüntü vereyim sizlere...

5 yorum:

Unknown dedi ki...

''...Başka bir akçanın ön yüzüne Cengiz Han koyulmalı, arkaya Uygur-Moğol abecesi ile hanımızın bir sözü eklenmeli. Bir başkasına Bilge Kağan eklenmeli, Göktürkçe metin ve yine bir başkasına II. Mehmet konarak...''
rahmetli barış mançonun bir fransıza paralardaki resimler konusunda verdiği bir ders aklıma geldi.
Barış Manço spikere sorar: " Bu
paranızda fotoğrafı olan kişi kim? "

Spiker: "General......."
Barış Manço diğer paralardaki fotoğrafları olan kişileri de sorar,
spikerin verdiği cevaplar hep aynıdır, "General.......",
"Amiral...........", "Komutan............." Spikerin bu "falanca
General, falanca Amiral, falanca Komutan" cevabından sonra, bu sefer de
Barış Manço cebinden Türk paralarını çıkarır...

Spikere der ki:
*
Bu parada fotoğrafı olan kişi Mehmet Akif Ersoy'dur. Şairdir...
*
Bu fotoğraftaki kişi Mevlana'dır. Düşünürdür...
* Bu paradaki
fotoğrafı olan kişi Fatih Sultan Mehmet'dir. Adaletin sembolüdür...
*
Bu paradaki kişi ise Atatürk'tür. "Yurtta barış, dünyada barış" diyen
kişidir...
Bizim paralarımız bunlar...
* Biz Türkler ince ruhlu,
kibar, medeni insanlar olduğumuz için paralarımızın arkasına
"şairlerimizin", "düşünürlerimizin","bilim adamalarımızın"
fotoğraflarını bastık...
Siz Fransızlar kendiniz barbar, vahşi
olduğunuz için paralarınızın arkasına hep savaş Adamlarının
fotoğraflarını basmışsınız!" der...
(bu arada cengiz han has türk değil).

Gökbey Uluç dedi ki...

Fatih S. Mehmet ile Cengiz arasında ne gibi bir ayrım var? İkisi de başkasına ait olan toprakları işgal edip, binlerce askeri öldürtmüştür. Fatih'e adaletin sembolü demek büyük bir çelişkidir.

Neyse, kişiler çok da önemli değil; adı üstünde bu bir önerme. Asıl demek istediğim damgalarımızın paralar üzerinde kullanılmasıdır.

Adsız dedi ki...

gökbey uluç sen nasıl olurda fatih sultan mehmet han ı bir cani bir barbarmış gibi gösterirsin birde kalkmış göktürkçe yi yayma çabasındasın bu yorumunu görmeden önce beni çok heyecanlandırmıştın göktürkçe çalışmalarınla ama büyük hayal kırıklığı yaşadım şu an itibariyle şunu da unutma benim atalarımın hiç biri barbar cani değillerdi ne mete ne atila ne fatih ne de yavuz

Gökbey Uluç dedi ki...

"Birini öldürürseniz katil, biñlercesini öldürürseniz fatih olursunuz" démiş büyük bilge. Ona katılıyorum. Ulusumu séviyorum, ancak duygusal da davranmıyorum. Ben gérçeğin yanındayımdır.

Adsız dedi ki...

öncelikle senin çalışmalarına gıpta ettiğim ve çok beğendiğim için bu yorumun üzdü beni. konuya gelince Charlie Chaplin'in sözüyle sen fatih'i yargılama lütfen bir hitler bir stalin bir mussolini değiller kimseye eziyet etmemiş gönülleri fethetmiş biri bence fatih olabilir bu unvanı dünya üzerinde hak etmiş yegane padişahtır. Peygamber efendimizin işaret ettiği komutandır. ulusunu milletini seven bir Türk genci olarak lütfen daha dikkatli davranalım çünkü bizim geleceğimiz geçmişimizden geçiyor. selametle çalışmalarınızı canı gönülden takip ediyorum Allah muvaffak etsin. Umarım sayende ve senin gibi kardeşlerim sayesinde atalarımızın yazdıklarını aracı olmadan okuyabilir onların mesajlarını daha iyi anlayabiliriz. ELAZIĞ'dan selamlarla