Deliler Filminiñ Değerlendirmesi

İpuçu (Spoiler) içerir.

Osmanlı dönemindeki öñcü çeri güçlerinden Deliler Ocağında görev yapanlarıñ öyküsünüñ añlatıldığı, Fatih Sultan Mehmet ile Kazıklı Voyvoda'nıñ arasında yaşananlarıñ işlendiği Deliler izlencesini onat (muhteşem) buldum. Günümüzüñ özel harekâtçıları niteliğindeki bu çeriler, Göktürk dönemindeymişcesine añlatıldı.


Néden onat buldum?

1) Fatih Sultan Mehmet'i 60-70 yaşında biri olarak göstermemişler. Gérçi 20li yaşlarında biri olarak da işlememişler. Yine de genç biri olarak göstermeleri yérinde idi.


2) Osmanlı döneminde olan bir olayda hümanist dervişler, yobaz mollalar déğil, kamları (şamanları) göstermişler. Fatih, doğrudan kamla görüşüyor, görevi ona vériyor, çeriler de kamla bağlantı içinde göreve çıkıyorlar.

3) Türklüğüñ simgesi kurt, bélirgin biçimde işleniyor.

4) Kötü kahraman Vlad, salt bir kötü déğil, bir amaç için çarpışıyor. Bu ayrıntı çok öñemli. Géñelde bir kötü olur, izlence boyunca işi gücü amaçsızca kötülük yapmak olarak gösterilir. Oysa bu yapımda Vlad'ıñ insanî duygularla davrandığı, bir amacı olduğu, düşman olarak gördüğü bize karşı bilimi kullandığı, Tañrı ile bağlantıya géçtiğini görüyoruz. Yine soñlara doğru Tañrı ile yaptığı duygusal koñuşma da bizim Türk sineması ve romancılığımızıñ ilerlediğini, karakterleri kendi içinde değerlendirdiğimizi gösterir.

5) Günümüzden bir olayı aktarmaları beni benden aldı: Eren, iyi ki varsın! sözü yapımcılarıñ ulusal duygularını da yansıtmakla kalmadı, beni derinden étkiledi.

6) Yine Azerbaycanlı bir Deli olan Mübariz de bize ulusal kahraman Mübariz'i yad éttirdi.

7) Bize öğretilen Osmanlı algısına göre kavramamız güç olduğu için sanki Göktürk dönemindeki bir olayıñ añlatıldığını yazabilirim. Bu yüzden salt bu algıyı kırmak için böyle yapılması bile güzel.

Görüntü niteliği olsun, giyim kuşam olsun hepsini çok beğendim. Eksiklikleri kuşkusuz var. Olay örgüsünde biraz eksiklik sézdim. Kahramanlarıñ ilk baştaki tanıtımları soñdaki savaş sahnelerinden alınmış. Basılan köyde kurtarılan bebek ve kadını daha soñra görmedik. İşlevleri eksik kaldı. Böyle göz ardı édilecek ayrıntıları bulmak olanaklı olsa da öküz altında buzağı aramaya beñzer.

Yapımcılarını kutlar, géçmişimiziñ ayrıntılarını gün yüzüne çıkardıkları için sağlık ve başarılar dilerim.

Hiç yorum yok: